Франция предлага 7 етапа за присъединяване на нови държави към ЕС

Франция излиза с предложение за реформа на сегашния модел на разширяване на ЕС, информират редица издания, като се позовават на френски дипломати. Предложението идва след ветото, което Париж наложи на започването на преговори със Северна Македония и Албания с аргумента, че правилата на ЕС имат нужда от промяна преди следващата вълна на разширяване.

В основата на френското предложение е поетапното асоцииране на страните-кандидатки.

Новият процес се състои от 7 стъпки със “строги условия за ефективно прилагане на европейските норми и стандарти”.

Според Париж ЕС трябва да има възможност да се откаже от преговорите за членство, ако правителството на страната кандидат не спазва стандартите на общността.

На всеки етап ЕС ще дава оценка, в зависимост от която съответната страна ще получава достъп до отделни програми и фондове на Евросъюза.

Преди утрешното заседание на министрите по европейските въпроси на ЕС днес на работен обяд в Париж френският президент Еманюел Макрон е обсъдил идеите си с датския премиер Мете Фредериксен. Дания се обяви против преговори с Албания. Френски дипломати твърдят, че Париж е консултирал промените и с Германия и Холандия.

Предложението на Франция не се възприема еднозначно. Според някои дипломати в Брюксел целта е прекратяване на разширяването на ЕС. Според Париж документът е само отправна точка за дебати в Брюксел.

Инициативата на Париж идва месец, след като Франция блокира старта на преговори със Северна Македония и Албания. Франция призовава ЕС да определи хода на отношенията със Западните Балкани до януари. Предлага се и провеждането на годишни срещи на върха ЕС-Западни Балкани, за да се обсъждат въпроси от общ интерес.

Миналата седмица новоизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди, че ветото на френския президент Еманюел Макрон отваря вратата на Русия към Западните Балкани.

Като знак за това бе разчетен и разговорът в Париж между президента на Северна Македония Стево Пендаровски с руския външен министър Сергей Лавров. Той се проведе след срещата на Пендаровски с френския президент Макрон, който се опита да му обясни ветото си.

На срещата казах, че не бихме искали да бъдем третирани като Турция. Ако кажете, че Северна Македония един ден ще бъде член на Европейския съюз, трябва да се придържате към обещанията си. Само през последната година началото на преговорите беше отложено два пъти, заяви миналата седмица Стево Пендаровски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share