Тръмп промени позицията на САЩ – вече не смятат израелските селища за незаконни

САЩ вече не смятат, че израелските селища на Западния бряг на река Йордан нарушават международното право, заяви на пресконференция държавният секретар Майк Помпейо.

“Администрацията на президента Доналд Тръмп преразгледа подхода на администрацията на президента Барак Обама към еврейските селища. Строителството на израелски граждански селища на Западния бряг не представлява нарушение на международното право”, каза той, цитиран от световните агенции и БТА.

Държавният секретар на САЩ добави, че с тази промяна на позицията си Вашингтон “увеличава вероятността за мир”. Според Помпейо тази стъпка отговаря на “фактите на терена” и дава шанс на израелци и палестинци “да се срещнат и да намерят политическо решение на този продължаващ безкрайно проблем”.

Политиката на предишния президент Барак Обама не е допринесла за напредък към мира, отбеляза той.

Действията на САЩ не предполагат какъв ще бъде статута на Западния бряг в евентуалното бъдещо мирно споразумение за решаване на конфликта, подчерта Помпейо.

Досегашната американска политика се основаваше на юридическа позиция на Държавния департамент от 1978 г., според която създаването на колонии в тези територии “не съответства на международното право”, припомня АФП. Помпейо обаче отбеляза, че изявленията на Вашингтон са били непоследователни и САЩ са заели категорична позиция едва през 2016 година, предаде ТАСС.

По-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства позицията на САЩ, които вече не смятат, че израелските селища на Западния бряг на река Йордан нарушават международното право, каквато е позицията на ООН и голяма част от международната общност.

Това решение “е отражение на една историческа истина – че евреите не са чуждестранни колонизатори” на Западния бряг, заяви той и подчерта, че самото име юдеи произлиза от “народа на Юдея”.

Юдея и Самария е библейското име, което Израел използва за обозначаване на Западния бряг на река Йордан, припомня АФП.

Очаквано, Палестинската автономия порица позицията на САЩ.

Вашингтон “няма квалификацията или правото да променя разпоредбите на международното право и не може да узаконява израелските колонии”, се казва в изявление за медиите, публикувано от Набил Абу Рудейна, говорител на палестинското президентство.

Ханан Ашрауи, палестински преговарящ и член на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, пък заяви в Туитър преди пресконференцията, че позицията на САЩ е “нов удар по международното право, справедливост и мир”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share