Добро е състоянието на натровените 22 деца в ямболската болница

Състоянието на приетите снощи по спешност 22 деца със симптоми на хранително отравяне в ямболската болница е добро, съобщават от лечебното заведение. Резултатите от направените проверки от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция ще станат ясни утре, съобщи БНР.

“Без усложнения на състоянието е преминала нощта за децата”, съобщи д-р Валентин Вълчев.

Децата от ямболското село Хаджидимитрово са на възраст между 7 до 12 години. В късният следобед учениците се почувствали зле и били откарани в спешния център в Ямбол с болки в корема и повръщане. След преглед те са настанени в инфекциозното отделение на болницата под лекарско наблюдение, а за едно от децата родителите са предпочели домашно лечение.

На всички ще бъдат направени изследвания и най- късно в сряда ще бъде ясно каква е причината за неразположението. Всички пострадали деца учат в съседното село Дражево. Храната, която им се предоставя е на принципа на кетъринг и с нея се хранят близо 1 300 ученици от община Тунджа.

Всички се хранят с едно и също в цялата община, коментира по-рано кметът. Пробите от храната се съхраняват в хладилници. Има изискване, според което те трябва да се съхраняват по три денонощия. До момента няма оплаквания от деца от други населени места в община Тунджа, очакват се резултатите от пробите на храната.

В момента представители на здравната инспекция и областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в училището в Дражево. Родителите се оплакват, че децата им започнали да повръщат и да се оплакват от неразположение.

Д-р Валентин Вълчев от Спешна помощ в Ямбол информира, че това е клинична картина на хранително натравяне и на този етап не бива да се драматизира.

Кметът на община Тунджа подчерта, че става въпрос само за деца от Хаджидимитрово. Той обърна внимание, че същата храна е предоставена на всички деца от община Тунджа.

“В Дражево учат деца от Хаджидимитрово и Дражево нито едно Дражевско дете не е тук, само Хаджидимитровски и нито едно дете от други училища от нашата община които са консумирали същата тази храна””, коментира той.

В края на октомври десетгодишно дете почина от хранително натравяне, а двете му сестри бяха настанени с опасност за живота в болница във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share