Цигуларката Зорница Иларионова ще зарадва почитателите си в София с творби от Ернест Шосон

Вечерта на 18 ноември /понеделник/ в 19ч. в Зала „България“ ще въведе ценителите на класическата музика в колоритната, магнетична, опияняваща „френска вълна“ с интерпретация на произведения от Шосон под лъка на младата цигуларка Зорница Иларионова. Като гост-изпълнител към Оркестъра на Софийска филхармония талантливата дама разказва прекрасните си спомени от съвместни концерти. Споделя, че за нея е било изключително удоволствие да работи с изтъкнати имена като диригента Славил Димитров и Маестро Константин Илиевски.

Какво ще отличава концертът в понеделник вечер? Зорница Иларионова споделя: „Този път ще имам щастието да свиря с  Класик Арт квартет, който е също квартет-ансамбъл към Софийска филхармония. Всички те са музиканти от оркестъра! Първата цигулка на квартета е и концертмайсторката на Софийска филхармония Калина Христова. Предвкусвам удоволствието от музициране в камерен вариант.“, споделя нетърпението си виртуозната цигуларка. „Виртуозна“ е комплимент, с който Зорница трудно се съгласява. Но музицирането й безспорно ще Ви остави без дъх  с енергията и плътното си присъствие. Вълнението й е изцяло насочено към предстоящата среща с почитателите на класическата музика в София този понеделник – защото представя една мащабна и всепоглъщаща творба на френския композитор Ернест Шосон. „Но ще имам удоволствието да изпълня и друга голяма творба на  Шосон, за цигулка с оркестър, и този път тя ще прозвучи в акомпанимент на пиано в лицето на Мария – Елена Средева. Заедно ще представим тази пиеса.“, разказва Зорница. И не пести възхищението и дълбоката си благодарност си към Мария-Елена, нейн дългогодишен сценичен партньор в концерти и конкурси.  И допълва, че на пианото за концерта на Шосон ще бъде Мартина Табакова. „Ето как  18-ти вечерта ще имам така привилегията и щастието да си партнирам с много големи, с   изключителни музиканти.“

Какво носи творчеството на Шосон за Зорница Иларионова? Специфична, признава цигуларката, един от типичните ярки и одухотворени върхове във френския импресионизъм. „Тази музика ме пренася в старите френски ленти! Асоциацията, от която не мога и не желая да избягам, е с иконичната Коко Шанел, също артист-емблема, успяла да събере и пресъздаде облика на една цяла държава с енергиятаистка, на естетичен революционер от зората на миналия век. Това е за мен музиката на Шосон, на Дебюси!“  В едно свое интервю Зорница Иларионова признава, че първо „вижда“ музиката в ума си, представя си я в образи и багри, които превръща в звуци. Как изглеждат творбите, които се готви да сподели тя с почитателите на класическата музика в София този понеделник? „Шосон с една дума? Почти невъзможно е да се обхване творчеството му с една или дори с  няколко думи! Но все пак – сантиментална суровост.“ Каним почитателите на стойностната мкласическа музика да се насладят на концерта в понеделник вечер и изключителното музициране на Зорница Иларионова в Зала „България“. Заповядайте!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share