Моралес каза, че ще се върне в Боливия, и предрече армейски бунт

Бившият боливийски лидер Ево Моралес каза в интервю за Асошиейтед прес, че се е обърнал към ООН, а вероятно и към папа Франциск, за посредничество в политическата криза в южноамериканската страна след отстраняването му от власт. Той отново каза, че е бил свален с преврат и е бил принуден да замине в изгнание в Мексико.

Моралес каза, че още се смята за президент на Боливия, тъй като парламентът все още не е приела оставката му, подадена в неделя. Той я подаде по искане на военните лидери след едномесечни масови протести срещу преизбирането на Моралес, което според политическите му противници е станало с измама.

Той каза, че ще се върне в Боливия от Мексико – страната, която му даде политическо убежище. По-рано днес временната президентка на страната Янине Анес каза, че бившият лидер може да се върне в страната, но срещу него може да бъде повдигнато обвинение за изборна измама.

Два дни след като пристигна в Мексико Моралес каза пред АП, че е получил информация, че някои боливийски военни части смятат да се разбунтуват срещу офицерите, призовали го да подаде оставка. Той обаче не съобщи подробности колко са тези, които са подкрепили този план, нито пък как смятат да се бунтуват. Експрезидентът добави, че е бил “изненадан от предателството на главнокомандващия на въоръжените сили Уилямс Калиман, но призова за спокойствие и диалог в Боливия.

Според Моралес САЩ са “големият конспиратор” зад “държавния преврат”, принудил го да напусне Боливия. Същевременно в друго интервю за Ройтерс Моралес каза, че САЩ са му предложили самолет, с който да напусне страната. Те “позвъниха на външния министър (на Боливия) с предложение да ни изпратят самолет, който да ни отведе, където пожелаем. Сигурен съм, че това щеше да бъде Гуантанамо”, добави той с иронична усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share