Божана Кацарова бори разхищението на храната

Божана Кацарова, Радина Бачева и Елена Кузмова са двигатели на кампанията „Не хаби, вкуси“ („Don’t waste, taste“), която има за цел да говори открито за проблемите с хранителните отпадъци и тяхното оползотворяване.

Стресиращ факт е, че една трета от храната в света никога не се изяжда – тя се изхвърля. 1,3 милиарда тона отиват на боклука. Това е количество, което може да изхрани 3 милиарда души. У нас се изхвърлят 670 хиляди тона годишно. Ограничаването на хранителните отпадъци има огромен потенциал за намаляване на ресурсите, които използваме за производство на храната, която ядем. По-голямата ефективност ще спести храна, финансов капитал и ще намали въздействието върху околната среда.

Кампанията, която организират трите дами цели да обедини възможно най-много участници и да даде пример за устойчиви практики по темата за хранителното разхищение. Тя адресира конкретните нужди за осведоменост и начини за справяне на проблема със загубата на храна на регионално ниво, с фокус върху повишаване на хранителната култура и осъзнатост на потребителите. Мисията е да се информират гражданите на София за проблемите на разхищението на храна и последиците, които то създава за човека, икономиката и околната среда, както и да даде практични примери за неговото намаляване.

Първото издание на инициативата се провежда под формата на едномесечен фестивал на територията на София, включващ богата програма от кулинарни, културни и социални събития, в които се обменя опит за справяне с проблема. Тя е в партньорство с над 30 заведения в София. В рамките на един месец се предвиждат лекции, дискусии, обучения, тематични кулинарни представяния с гост-готвачи от България и света, концерти и развлекателни програми.

Подробности могат да се открият на https://dontwastetaste.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share