136 милиона опаковки на лекарства са качени в регистър

Кодовете на над 136 милиона опаковки на лекарства са качени от производителите в Българската система за верификация на лекарствата от официалния ѝ старт на 9 февруари 2019 година досега.

През последните месеци се отбелязват добри темпове на напредък при свързването на крайните потребители и ползването на системата от тях. Подадени са над 2780 заявки за свързване от аптеки, търговци на едро, болнични аптеки и дрогерии, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), по време на годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Всички страни членки на ЕС задължително имат национални системи за верификация на лекарствата и са свързани в единна европейска система, изпълнявайки директива и регламент на ЕС. Системата гарантира автентичността на лекарствените продукти чрез уникален код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Така пациентите могат да са сигурни, че получават това, което производителят е поставил в опаковката.

У нас със системата са свързани всички български производители на лекарства и над половината от свързаните аптеки сканират опаковките. Отчитат се над 900 000 транзакции седмично. Те са се увеличили тройно през последните 2 месеца. За да е адекватен на обема на лекарствения пазар, те трябва да достигнат 3 милиона седмично. В останалите държави от ЕС над 90% от опаковките се проверяват преди отпускане. Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява – от 16% от сканиранията в началото на под 1% сега.

У нас верификацията ще бъде регламентирана нормативно чрез предстоящи законови промени. След изтичане на преходния период за въвеждане на системата сигналите, които не могат да се обяснят с технически причини, ще трябва да се докладват на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share