Еко чаша и още иновации на есенния бирен салон

Триизмерна бирена чаша, „отпечатана“ на специален 3D принтер беше хитът на есенния салон на Съюза на пивоварите. Материалът за чашата е под формата на 3D нишка, изработена изцяло от отпадъчния органичен материал от пивопроизводството – бирени трици.

„От класика към иновации“ беше основният акцент на есенната сесия на Националната бирена академия – инициатива на Съюза на пивоварите в България. Представянето беше под формата на увлекателен разказ за света на пивото и бе подкрепена от редица факти и визуални материали.

Председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов наблегна, че предстои вечер, наситена с много информация. Присъстващите научиха данни за оптимизацията на ресурсите, които са пряко свързани и с икономическите резултати в пивоварния бранш. Днес за производството на 1 бутилка бира се иззходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години, това количество е било около 8 литра. Не по-малки са и усилията за пестене на енергия. За производството на 1 литър бира, модерните пивоварни в страната потребяват от 0,24 до 0,36 MJ, докато преди 15 години използваната ел. енергия е била от 2 до 3 пъти повече.

„Развитието на бирената индустрия е неразривно свързано с иновациите, тъй като ние следим отблизо потребителските нагласи и се стараем да сме модерни, актуални, интересни и да отговорим по най-добрия начин на предпочитанията на нашите потребители.“, коментира Методи Стоянов, инженер технолог и майстор-пивовар. Интересно е и развитието на нови специални бири, които са по-екзотични и нестандартни като вкус, а също така могат да имат специални добавки като шоколад, кокос, ванилия или билки, създадени в резултат на търсенето на съвременните потребители. Непастьоризираното, нефилтрираното и безалкохолното пиво също са едни от предложения на пазара през последните години.

Важен акцент на събитието бяха и данните за опазването на околната среда. Общо инвестициите в зелени проекти и инициативи в сектора за последните 3 години надхвърлят 20 милиона лева. През миналата година, благодарение на иновациите, бирените компании  в страната са спестили близо 200 тона хартия. Така пивоварите са предотвратили изсичането на 2600 дървета, а с доброволчески си труд и целево финансиране от пивоварния бранш са засадени нови 2 200  дръвчета.

Гостите на събитието гледаха най-новия филм на СПБ „Съвременният път на пивото“ и фото експозицията, представяща  производствената среда във всяка пивоварна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share