Дори краткото бягане намалява риска от преждевременна смърт

Международна група учени заключи, че бягането с каквато и да е продължителност намалява риска от преждевременна смърт поради всякакви причини.

Специалистите са анализирали резултатите от 14 изследвания, обхванали 132 149 участници. За 5,5-35-годишен период били регистрирани 25 951 смъртни случая, съобщава сп. “Бритиш джърнъл ъв спортс медисин”, цитирано от БТА.

Оказало се, че бягането намалява вероятността от смърт поради всякакви причини с 27%, вследствие на сърдечносъдови болести с 30% и на рак с 23%. При това не е открита значима зависимост между смъртността и честотата, продължителността и темповете на бягането.

Авторите на изследването отбелязват, че дори малкото натоварване с бягане, например веднъж седмично с продължителност не по-малко от 50 минути и скорост не по-малко от 8 км/ч, влияе благотворно върху здравето, а по-честата физическа активност не носи допълнителни ползи.

Препоръчваните от Световната здравна организация ежеседмични норми за минимална физическа активност са бързо ходене в разстояние на 150 минути или 75-минутно бягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share