Млади снайперисти се дебнат и се влюбват

Двама млади снайперисти – мъж и жена, християнин и мюсюлманка, се дебнат един друг, но и се влюбват. Историята се случва в романа „Мишена“ на македонския писател Блаже Миневски, който днес ще го представи.

Това е книга за живота и смъртта, за смисъла и безсмислието на войната, за любовта и омразата, за свят, разделен на две, който само любовта и хуманността могат да помирят. На двата бряга на реката двама млади снайперисти – мъж и жена, християнин и мюсюлманка, се дебнат един друг, но се и влюбват. Любовта им е странна, прекрасна и невероятна, защото се случва през оптичните мерници на оръжията им и трае само толкова, колкото продължава полетът на куршумите от единия бряг на реката към другия. В същото време символно натоварени маркери на срещуположните враждуващи брегове са джамията и църквата.

Романът съдържа и втори пласт и се задълбочава в спомените, мислите и разсъжденията на мъжа снайперист, който е млад писател, търсещ своята истинска творческа същност. Влизайки в своеобразен диалог с врага, с жената, в която се влюбва, но и която може всеки момент да прекъсне нишката на живота му с един изстрел, той разказва за писателските си неволи, за работилницата за креативно писане в Айова, за детството си, за хората, събитията и книгите, които са му повлияли. Тук намират място както класически литературни образи като Ана Каренина и Ема Бовари, така и учителката му Цутика, която разкрива пред него необятната сила на художествената литература. И така се създава един сложен пъзел от измислени и реални истории, герои и съдби, хвърлени във вихрушката на балканските конфликти и страсти.

Блаже Миневски е роден през 1961 година в Гевгели. Завършил е журналистика в Скопския университет. Той е сред най-известните македонски писатели. От 1992 г. е член на Дружеството на писателите на Македония. Освен журналистически текстове е публикувал романи, разкази и драми. За романа „Мишена“ получава наградата „Стале Попов“ на Дружеството на писателите на Македония за най-добро белетристично произведение, награда „Роман на годината“ и „13 ноември“.

Преводач на романа „Мишена“ e Мариян Петров. Издава „Изида“.
Представянето на „Мишена“ е  днес в Македонския културно-информационен център в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share