Tesla строи новия си завод в Германия

Новият автомобилен завод на Tesla, който ще обслужва европейския пазар, ще бъде базиран в Германия.

Това заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск във вторник.

Мъск каза по време на церемония по време на наградите на Златния волан на Германия, че новата „Gigafactory“ ще бъде „в района на Берлин“, съобщи АФП.

Той каза, че компанията е планирала съоръжението „в близост до новото летище“ в Берлин и че Tesla също ще създаде дизайнерски център в района.

„Всички знаят, че немският инженеринг е изключителен и това е част от причината да локализираме нашата Gigafactory – Европа в Германия“, каза той от сцената.

„Също така ще създадем инженерно-дизайнерски център в Берлин, защото смятам, че Берлин има някои от най-добрите арт-школи в света.“

Новината свидетелства за глобалната експанзия за производителя на електрически автомобили, който миналия месец заяви, че фабриката му в Китай е започнала производство.

Мъск сподели малко подробности, но според информациите компанията се надява да започне европейското си производство до 2021 година.

„В Берлин ще се произвеждат батерии, двигатели и превозни средства, като започнем от Model Y“, добави Мъск в Туитър.

Смята се, че Tesla има около 30 процента от европейския пазар за автомобили с батерии.

Съобщението на Мъск е добра новина за германската автомобилна индустрия, според професор Фердинанд Дюденхофер от Центъра за автомобилни изследвания в университета в Дуисбург-Есен.

„Tesla“, произвеждащ електрически автомобили в Германия, може да е сериозна конкуренция на Volkswagen, BMW и Daimler, ускорявайки иновациите в сектора там, заяви Дюденхофер.

Миналия месец Tesla обяви, че отчита печалба в наскоро приключилото тримесечие, вместо да има загуби, както очакваха анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share