Джуди Гарланд, Арета Франклин и Лучано Павароти на „Киномания“

Три филма за знакови музиканти ще видят зрителите на 33-тото издание на „Киномания“. Певицата Джуди Гарланд, американската дива Арета Франклин и оперната звезда Лучано Павароти ще бъдат главни действащи в рубриката „А душата им пее“ на кинофорума.

Рене Зелеуегър влиза в ролята на мега здездата Джуди Гарланд във филма „Джуди“ на режисьора Рупърт Гулд по пиесата на Питър Куилтър „Краят на дъгата“. Екранизацията проследяваа последната година от живота на изпълнителката. Гарланд е на средна възраст, бездомна, разорена и почти отхвърлена от Холивуд. В опит да постигне контрол върху кариерата си, тя приема щат в лондонски театър. Отказва да репетира и съсипана от тревоги, безсъние и алкохолизъм, едва се добира до сцената за премиерата. Но веднъж излязла в светлината на прожекторите пред нетърпеливата публика, с микрофон в ръка и страхотен оркестър в готовност, тя внезапно се усеща вкъщи.

„Арета Франклин: Amazing Grace“ е забележителен концертен филм, непоказван повече от 40 години по технически и юридически причини. През януари 1972 г. Арета Франклин записва легендарния си албум „Amazing Grace“ заедно с Църковния хор на Южна Калифорния. На върха на славата си тя взима решение да се върне откъдето е започнала – към света на госпъл музиката. Записан за два дни на живо, този албум става най-успешния госпъл запис на всички времена. В него Франклин пее „How I Got Over“, „Precious Memories“ и най-вече 11-минутна версия на „Amazing Grace“.

След като направи филм за „Бийтълс“, режисьорът Рон Хауърд отново изследва музикална икона и митовете около нея. Документалният филм на Рон Хауърд „Павароти“ е с участието на цяла плеяда от музикални звезди, сред които Пласидо Доминго, Зубин Мета, Боно и Хосе Карерас. Режисьорът изследва музикална икона и митовете около нея. Снимки от лични архиви, видео и концертни записи показват изключителната кариера на Павароти, дал шанс на операта да живее и извън сцената. Син на пекар от северния италиански град Модена, кариерата на „тенора на века“ Лучано Павароти се развива бавно и стабилно. Заради неговата очарователна и жизнена личност, певецът се превръща в една от най-великите звезди на класическата музика.

„Киномания“ е от 14 до 30 ноември.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share