Без електрически тротинетки по тротоарите, определят максималната скорост за придвижване с тях

Електрическите тротинетки да не могат да се карат с повече от 25 км в час. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. Те се правят през промени в Закона за автомобилните превози и са публикувани за обществено обсъждане.

Електрическите тротинетки ще бъдат забранени за каране по улици, на които е разрешена скорост над 50 км в час.
Не могат да бъдат управлявани и по градски магистрали с прекъснато движение, ако няма велосипедна инфраструктура, както и в зони, обозначени със знак за забрана на велосипеди.

Не им се позволява движение и в бус лентите.

Не могат да бъдат карани и в зони само за пешеходци. Това на практика означава, че ако промените бъдат приети, карането по тротоарите ще бъде забранено.

Електрическите тротинетки могат да бъдат управлявани от младежи, навършили 16-години, но само по улици от II до IV клас, на които разрешената скорост е до 50 км в час.

Децата до 14-годишна възраст обаче ще имат право да ги ползват само по велосипедни алеи.

Според предлаганите промени всяка община може да определи по-ниски скорости и други ограничения, както и реда за споделено ползване и зони за паркиране на тротинетките.
Всеки, който управлява тротинетка, трябва да се движи по велоалеи или най-близо до дясната граница на платното.

Задължително се изисква каска. В тъмните часове трябва да е със светлоотразителни елементи по облеклото, а тротинетката да е с включени светлини.

Забранено е да се движи успоредно с други тротинетки или двуколесни превозни средства, да се управлява без да държи кормилото, да превозва, тласка и тегли предмети, които пречат на другите. Водачите не могат да ползват мобилен телефон в движение.

Тези спешни промени за тротинетките ще действат, докато ЕК създаде общоевропейски правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share