Президентът на Боливия подаде оставка

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви, че подава оставка след три седмици кървави протести заради спорното му преизбиране и след като армията и полицията оттеглиха подкрепата си за него, съобщи АФП.

„Напускам поста си като президент“, заяви Моралес в телевизионно обръщение. По-рано няколко министри и председателят на долната камара на парламента подадоха оставки, а военните призоваха държавния глава също да се оттегли от поста си.

Улиците на Ла Пас веднага избухнаха в радост, а боливийците отпразнуваха оставката с фойерверки и развяха червено, жълто и зелено знаме на страната.

Моралес, който е на 60 години и е на власт от 2006 г., беше обявен за победител в президентските избори на 20 октомври с малка разлика, което му даде спорен четвърти мандат.

Мексико предложи убежище на подалия оставка президент на Боливия Ево Моралес, след като 20 членове на правителството и законодатели потърсиха убежище в посолството на страната в Ла Пас, съобщи АФП.

„Мексико, в съответствие с традицията си за убежище и ненамеса, прие 20 души от изпълнителната и законодателната власт на Боливия в официалната си резиденция в Ла Пас, така че ние също ще предложим убежище на Ево Моралес“, написа в Туитър външният министър на Мексико Марсело Ербард.

В същото време, министърът на здравеопазването на Боливия написа в Туитър, че полицията иска да задържи екс-президента Ево Моралес. Габриела Монтаньо написа: „Боливийската полиция незаконно възнамерява да задържи Ево Моралес. Ние обявяваме пред света, че това е лудост“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share