56 филма идват на „Киномания“

56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са включени в 33-тото издание на „Киномания“.

Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски и Ксавие Долан. Начало на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят“. Специална вечер е посветена на Тео Ушев с „Нарисувай ми тъга“.

До края на „Киномания“ посетителите в Централно фоайе на НДК ще могат да разгледат изложба на художника Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Преди официалното начало от 6 до 8 ноември киноманите ще се насладят на три нетипични класически заглавия от колекцията на „Мосфилм“ – „Дерсу Узала“, „Александър Невски“ и „Спартак“.

Премиерни прожекции ще имат българските филми „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова и „7 – Омнибус от 7 късометражни филма”.

В програмата на фестивала присъстват нови и класически френски заглавия. Селекцията е от 9 различни по жанр филма. Отличават се  „Славни времена“ с Фани Ардан, Даниел Отьой и Гийом Кане, новият филм на Селин Шиама – „Портрет на момиче в пламъци“ и „Вълчият зов“ – военен екшън-трилър на Антонен Бодри. Кинофорумът ще покаже и четири копродукции. Между тях тях се откроява френско-японският „Истината“ – новият филм на режисьора Хирокадзу Корееда, който събира Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук.

Тази година организаторите са предвидили минипрограма от четири любими детски филма за най-малките киномани. НДК ще проведе за втора поредна година и „Детска киномания“.

„Киномания“ е от 14 до 30 ноември.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share