Експеримент показа, че 4-дневната работна седмица повишава продуктивността

Четиридневната работна седмица повишава продуктивността на компанията. До този извод са стигнали в филиала на корпорацията „Майкрософт“ в Япония, която е известна с практиката на извънредни работни часове, предаде Би Би Си.

В Япония „Майкросфт“ затваряла офисите си всеки петък в рамките на акцията „Work-Life Choice Challenge Summer 2019“, без да се намалява заплатата на служителите заради тези почивки.

Мярката засегнала 90% от 2280 служители. Работните им срещи били ограничени до половин час, като им било препоръчано да решават всички въпроси онлайн, а не лице в лице.

В резултат производителността – количеството продажби на човек, се увеличила с почти 40 на сто.

Инициативата е доста необичайна за Япония, където от години се наблюдава проблем с преработване и силен, а понякога и смъртоносен работен стрес.

Проведено през 2017 г. изследване показа, че в близо четвърт от японските компании служителите надвишават нормата със средно 80 часа на месец. Често този извънреден труд не се заплаща.

Допитване показало, че 92% от служителите харесали експеримента на „Майкрософт“. За месец допълнителните почивки намалили с 23% разхода на електричество в сравнение с август 2018 г. и с 59 на сто потреблението на хартия.

Зимата се планира нова акция с извънредни почивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share