Тръмп пак заплаши да лиши Калифорния от помощи за борба с пожарите

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път заплаши да лиши Калифорния от федерални помощи за борба с пожарите, след като губернаторът демократ на щата разкритикува политиката му в областта на околната среда, предаде Франс прес и БТА.

В последните две седмици няколко пожара унищожиха близо 40 000 хектара в огромния по територия западен щат, където и днес пожарникарите се опитват да потушат пожара “Мария”, бушуващ на стотина километра северозападно от Лос Анджелис.

Президентът поднови атаките си от миналата година, когато пожари изпепелиха северната част на щата и отнеха живота на 86 души. Той упрекна губернаторът Гавин Нюсъм, че е “свършил ужасна работа по отношение на управлението на горите”.

“Казах му още на първата ни среща, че трябва да прочисти горите си, без значение какво ИЗИСКВАТ от него еколозите”, написа Тръмп днес в Туитър.

“Всяка година – едно и също, идва да иска $$$ от федералното правителство. Край с това. Да се вземе в ръце”, допълни президентът, повтаряйки заканата си от миналата година, която така и не изпълни.

Вчера губернатор Нюсъм упрекна в интервю за в. “Ню Йорк таймс” милиардера, че последователно атакува “противоотровата” за пожарите, като проваля политиките за борба с климатичното затопляне в щата му.

Президентът многократно е поставял открито под съмнение, пренебрегвайки единодушното становище на учените, “приноса” на човешката дейност за климатичните изменения и конкретно за сушата в Калифорния, в резултат на която положението с пожарите става все по-тежко.

На 18 септември правителството на Тръмп реши да отнеме на Калифорния правото да определя собствени норми за замърсяване от автомобилите.

Нюсъм разкритикува нееднозначността на републиканското управление. “В последните дни те одобриха седем молби за спешна помощ за рекордно време. Много са добри, щом трябва да се реагира на бедствия, но никак не ги бива, когато трябва да се заемат с причините”, отбеляза той.

На този фон пожарникарите в неговия щат и днес продължиха да се борят с пожара “Мария”, както и с пожара “Кинкейд”, който е по-близо до Сан Франциско, но е овладян в по-голяма степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share