Oригинални рисунки на култови корици на книги представя Текла Алексиева

Самостоятелната изложба на Текла Алексиева представя за първи път оригиналните рисунки на култови корици на книги, създадени от авторката в периода 1979-1989 година в България.

В изложбата ще бъдат показани 36 рисунки на Текла Алексиева за корици на поредицата Библиотека „Галактика“,  18 рисунки от поредиците „Еко“ и Библиотека „България“ и други книги, които представляват почти всички запазени оригинални рисунки за корици от нейното творчество преди 1989 година.

Изложбата „Галактиките на Текла“ е  жест на галеристите, който осветява малка част от творчеството на Текла Алексиева. Тя има задачата да постави въпроса за уникалното място на авторката в изкуството преди 1989 година, да покаже условността на понятието „приложно изкуство“ и свободата на изразяване. Изложбата припомня и поставя отново темите на творбите на Текла Алексиева, които са актуални и днес. Това са въпроси за утопиите и антиутопиите на миналото и бъдещето, материализма и консуматорството на развитото общество и връзката природа – човек – технология. Екпозицията е представена в годината, когато библиотека „Галактика“ чества 40 години от създаването си. Тя е и жест към хилядите фенове на библиотека „Галактика“ и нейния създател Милан Асадуров, който почина преди пет месеца.

Изложбата „Галактиките на Текла“ е в галерия SARIEV в Пловдив от днес до 27 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share