Балет „Арабеск“ със специална вечер

Балет „Арабеск“ ще изнесе с два спектакъла по хореографии на израелката Мириам Енгел и българката Мила Искренова – „Youth Awake“ и „Следобедът на един фавн“.

Премиерен за българската публика ще бъде спектакълът „Youth Awake“, в който Енгел ще създаде фантастичен свят с физическа и емоционална дълбочина, за да въздейства по уникален начин на своята публика. Творческата биография на Мириам Енгел включва произведения, които се характеризират с личен, колоритен и уникален език и дизайн, базирани както на съвременни техники, така и на театрални методи. Хореографиите ѝ вълнуват публиката по деликатен, но безкомпромисен начин и без предразсъдъци. Изкуството ѝ засяга съвременни въпроси, свързани с идентичността и индивидуалността.

В спектакъла „Следобедът на един фавн“,  наред с музиката от известния прелюд, се използват композиции за сиринг флейта на френския композитор Дебюси. Използвана е още едноименната поема на Стефан Маларме, рецитирана на френски. Хореографията на Мила Искренова интерпретира основните иновативни принципи, заложени в хореографията на легендарния руски балетист и с полски произход Вацлав Нижински – разработки на антични изображения и скулптури, силна изобретателност и поетичност.

Декорът и костюмите са по идея на Мила Искренова и Боряна Сечанова. Музикален консултант е Весела Цанкова.

Балет „Арабеск“ е днес от 19 часа в театър „Азарян“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share