Ясни са резултатите от местните избори

В 18 областни града ще гласуват отново в неделя.

На първия тур осем областни града избраха кмет от ГЕРБ и един от ДПС. На много места балотажът ще се окаже ожесточен заради разликата от няколкостотин гласа между двамата кандидати. Избраните кметовете от ГЕРБ са Димитър Николов в Бургас, Даниел Панов във Велико Търново, Калин Каменов във Враца, Таня Христова в Габрово, Петър Паунов в Кюстендил, Здравко Живков в Монтана, Живко Тодоров в Стара Загора и Станислав Дечев в Хасково. В Кърджали кмет ще бъде Хасан Азис от ДПС.

В София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ получи 36,37%, а Мая Манолова, независим кандидат, подкрепен от БСП  – 27,79%. Борислав Игнатов от „Демократична България“ е с 12,20%, независимият Борис Бонев получава 10,77%., а Англел Джамбазки от ВМРО-БНД – 3,90%.

В 21 от 28 областни града избирателите опредиха ГЕРБ за първа политическа сила в техните общински съвети. Сред тези градове са София, Пловдив, Перник и Хасково. В 4 от областните центрове ГЕРБ има абсолютно мнозинство. Това са Бургас, Велико Търново, Габрово и Кюстендил. В Монтана местната коалиция СДС, в която влиза ГЕРБ,  също ще управлява самостоятелно. В Кърджали ДПС е с абсолютно мнозинство, в Търговище ДПС е първо, но без абсолютно мнозинство. БСП са втора политическа сила в 16 областни града, включително София, Варна, Пловдив и Бургас. В Столичния общински съвет ГЕРБ получава 27 мандата, БСП – 15, 12 общински съветници ще има „Демократична България“, ВМРО – 4 и „Атака“ – 2 и 1 независим общинар – Борис Бонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share