Почина Йосиф Шамли

Актьорът Йосиф Шамли е починал, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър „Иван Вазов“ Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената, пишат колегите му.

Йосиф Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в първия клас на проф. Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел. Първата му роля в театъра е през 1990 година. Тогава играе Рабит в „Градът на ангелите“ от Сам Шепард с режисьор Галин Стоев. Преди 11 години Йосиф постави на сцената на Театрална работилница „Сфумато“ „Хирошима, моя любов“ от Маргьорит Дюрас. Йосиф Шамли има десетки роли и в киното.

Някои от спектаклите, в които Йосиф Шамли участваше в последния сезон на Народния театър, бяха „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите“ от Константин Илиев, „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „Калигула“ от Албер Камю, „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж“ от Петър Зеленка.

Шамли е двукратен носител на “Аскеер”.

Поклонението ще се състои днес от 11 до 12,30 часа във Фоайето на Народния театър „Иван Вазов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share