Обвиненият в шпионаж руски дипломат е персона нон грата

Заподозреният в шпионаж служител на руското посолство в София все още не е напуснал страната, както съобщиха първоначално от МВнР.

Той е обявен за „персона нон грата“, след като от руското посолство са информирали, че служителят е все още се намира на територията на България. Според неофициална информация става въпрос за първи секретар на посолството. Руският посланик Анатолий Макаров е бил поканен във външното ни министерство и му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България.

Москва ще обмисли ответни мерки на изгонването на руския дипломат, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния, се казва в становище от посолството на САЩ у нас. „Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще.“, се посочва още в становището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share