Държава, синдикати и бизнес обсъждат Бюджет 2020

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание в сряда в Гранитна зала на Министерския съвет.

В рамките на дневния ред на заседанието ще бъдат обсъдени Проект на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. и проект на Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. като мотиви към него, внесени от министъра на финансите.

Тристранният съвет ще разгледа също така Проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от управителя на Националния осигурителен институт, както и Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., внесен от управителя на НЗОК.

В Бюджета за догодина е заложен ръст от 10% за възнагражденията в бюджетната сфера, и със 17% – заплатите на учителите
С по половин милиард повече ще глътнат сферите „Образование“ и „Здравеопазване“.

Увеличават се и парите за отбрана. За сравнение, Бюджет 2019 включваше ръст на заплатите в бюджетния сектор с 10%, а на възнагражденията на учителите – с 20%.

Увеличението в сектор „Здравеопазване“ беше с около 550 млн. лв., в образованието – с 360 млн. лв., а в отбраната – с 478 млн. лв. През лятото обаче се стигна до актуализация на бюджета, след като правителството реши да плати накуп сделката за изтребителите F-16 на стойност 2.1 млрд. лв.

Заплатите в бюджетната сфера за поредна година ще се повишат с 10%, а минималната работна заплата (МРЗ) ще се вдигне от 560 лв. на 610 лв. от 1 януари 2020 г. Това ще глътне допълнителни 625 млн. лв.

През 2021 г. МРЗ ще се покачи до 650 лв.

Специално са заделени средства за увеличаване на възнагражденията на заетите в съдебната власт.

Заплатите на работещите в центровете за деца с увреждания с постоянна медицинска грижа ще се увеличат с 20%, в центровете за хора с увреждания – с 15%, а в останалите социални домове – с 10%.

Общо средствата за образование ще се вдигнат с около 500 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share