Седем от ГЕРБ и един от ДПС са кметове от раз

Осем кметове на областни градове са избрани още на първия тур, според неокончателни данни на ЦИК. Балотажи предстоят в 17 областни града. Повечето от избраните кметове са от ГЕРБ. Партията води и на повечето места, където предстои втори тур тази неделя.

ГЕРБ печели на първи тур в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил. Монтана и Стара Загора. Кметове ще бъдат Димитър Николов, Даниел Панов, Калин Каменов, Таня Христова, Петър Паунов, Здравко Живков и Живко Тодоров. ДПС печели изборите в Кърджали, където Хазан Азис отново ще седне в кметския стол. Във Варна и Хасково все още не може да се твърди, че има избран кмет на първи тур. В морската столица Иван Портних от ГЕРБ води с 49,44% при обработени 79% от протоколите, а в града от южна България кандидатът на управляващите Станислав Дечев получава 51,42% от обработени близо 82% протокола.

Най-оспорвани балотажи се очакват да бъдат в София, Благоевград, Ловеч, Перник и Плевен.

В София една срещу друга се изправят Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и Мая Манолова, независима, подкрепена от БСП. Сегашната градоначалничка получава 36,68%, а бившият омбусман е с 27,35% при обработени 46% протокола. В Благоевград кандидатите на ГЕРБ и БСП са съответно с 25,6% и 20,5%, както и в Ловеч – 28,8% и 26,3%. В Перник кандидатът на БСП води с 40,5% срещу 39,8% на претендента от ГЕРБ. В Плевен старият кмет, издигнат от инициативен комитет води с 37,3%, а опонент ще му бъде представител на ГЕРБ с 30,1%.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share