Над един милион евро за български проекти за борба с рака на гърдата

Три български проекта, стремящи да намалят смъртността при засегнати от рак на гърдата, са получили финансиране от Европейския съюз в размер на общо над 1 милион евро през последните години.

Проектът „MaXIMA“ е финансиран с 998 050 евро по програма „Хоризонт 2020“. Той се фокусира върху създаване на база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, чрез които могат да се усъвършенстват съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Проектът е съвместна разработка с учени от Италия и Белгия.

Проектът „Phasetomo“ е предшественик на „MaXIMA“ и е получил финансиране в размер на 100 000 евро. Целта му е била да бъде създаден симулационен инструмент за генериране на фазови контрастни изображения, както и 3D алгоритъм за фазово контрастна томосинтеза на гърдата.

Инвестицията в проекта „HypoSense“ е в размер на 403 162,50 евро, но той още не е приключил. Целта му е да се разработи широко приет и неинвазивен метод за проследяване на прогресията на рака на гърдата в ранните етапи. Това от своя страна ще помогне най-вече на онколозите да вземат по-осведомено решение за нужната терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share