ВСС избра Гешев за главен прокурор, протести и антипротести в страната

С 20 гласа „за“ и 4 „против“ Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за главен прокурор.

Над 10 часа продължи изслушването на Иван Гешев. Номинираният за главен прокурор отговори на над 100 въпроса, зададени от неправителствени организации и членове на ВСС. Председателят на ВКС Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров влязоха в задочен спор как са избирани висшите магистрати през годините.

Представляващият съдебния кадрови орган Боян Магдалинчев поздрави Иван Гешев за „куража му да се изправи срещу хора с огромен финансов ресурс“, а гласувалият срещу него Красимир Шекерджиев, заяви, че впечатлението от Гешев е като на човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко едно нападение, на което той или колегите му бъдат подложени.

Гласовете против номинацията си Иван Гешев коментира така: „Благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Не споделям неговите аргументи, не смятам, че е прав, но уважавам неговото становище и ще се постарая да го опровергая. Не уважавам мнението на един друг съдия – той не се аргументира, а прочете предварително написана реч, без да вдигне глава от листовете.“

Предстои президентът Румен Радев да реши дали да издаде указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. Ако реши да го прави – да върне процедурата отначало, но при повторен избор на Гешев няма  вариант да не утвърди назначаването му.

Изборът на Иван Гешев мина в протести против него и в негова подкрепа. Поддръжниците му бяха пред ВСС. Наблюдаваше се засилено полицейско присъствие. Противниците на Гешев не бяха  допуснати пред ВСС. Това доведе до шествие и блокада на „Орлов мост“, което предизвика сериозни задръствания. Стигна се до разправа с полицията. Протести се проведоха също в Пловдив и във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share