Протест против Иван Гешев

Вчера вечерта в центъра на София се проведе петият поред „Марш за право и справедливост“ срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.

Недоволните се събраха пред Съдебната палата и потеглиха към Ларгото в жива верига. За повече от  час те спряха движението. Гражданите дойдоха със запалки, телефони и фенерчета, за да осветят символично работата в съдебната система. Според множеството настоящият заместник главен прокурор не притежава необходимите качества да оглави държавното обвинение:

„Гешев е позор, но няма никой в затвор. Нито една присъда благодарение на г-н Цацаров и г-н Гешев за висш политик, магистрат, държавник, олигарх, бизнесмен, футболен бос или каквото и да е“, каза пред протестиращите Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Преди това главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че не се притеснява за избора на Гешев. Той коментира, че всеки има право на протест, но не се съгласи с хората от протеста, че процедурата е опорочена.

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще поискат от президента Румен Радев да не финализира процедурата за избор на нов главен прокурор, ако единственият номиниран Иван Гешев получи подкрепата на Висшия съдебен съвет.

Протестът продължава и днес сутринта пред сградата на ВСС, където Иван Гешев ще бъде изслушан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share