Днес ВСС гласува за нов главен прокурор

Единственият кандидат за главен прокурор, Иван Гешев, ще бъде изслушан днес на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет от 10:00 ч. Процедурата за избор на главен прокурор на Република България ще се излъчва от 10:00 ч. пряко по БНТ 1, БНТ 2 и онлайн чрез страницата на ВСС.

Кандидатура на Иван Стоименов Гешев – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратурана беше предложена от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. В мотивите си те сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев съответстват на конституционните и законови изисквания за заемане на длъжността главен прокурор на Република България“.

За да бъде избран за главен прокурор, за него трябва да гласуват минимум 2/3 от членовете на Пленума на ВСС.

Той се състои от 25 души, Гешев трябва да получи най-малко 17 гласа. Има сигурни 11 – от прокурорската колегия, които го номинираха.  Трябват му поне още 6 от съдийската колегия, която има 14 членове. Към момента прогнозите са, че голяма част от съдийската колегия също ще гласува за него – не само членовете ѝ от политическата квота (избраните от парламента).

Общо 91 са получените писма с представени становища, позиции и/или въпроси във връзка с процедурата за избор на главен прокурор на Република България. 

В 73 от становищата и позициите е заявена подкрепа към кандидатурата на Иван Гешев, в 12 становища е изразено несъгласие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за прекратяване на изборната процедура.

Гешев е предоставил до членовете на Висшия съдебен съвет писмено становище по някои от писмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share