Български документален филм с награда в Ню Йорк

Филмът „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ спечели наградата “Кристален глобус” и специален диплом „Свободно слово“ на завършилия Международен кинофестивал RusDocFilmFest-3W в Ню Йорк.

Сценарист и режисьор е Георги Тенев, оператори – Борис Мисирков и Георги Богданов, продуцент – Мартичка Божилова. Това е първият български филм, селектиран за участие на фестивала.

RusDocFilmFest-3W е независим фестивал на източноевропейското документално кино в Ню Йорк, който представя пред американската публика неговата естетика и проблематика. Целта на фестивала е да популяризира независимото документално кино от Източна Европа със силен социален и културен контекст пред международната кинематографична общност. През изминалите 11 години фестивалът е показал повече от 250 филма от различни страни. Тази година фестивалната програма включва 17 филма от България, Литва, САЩ, Русия и Украйна, създадени в копродукция с компании от Дания, Франция, Великобритания, Казахстан и САЩ, като повечето от филмите са премиерни за САЩ.

Наградата „Кристален глобус“ и диплом „Свободно слово“ се връчва от New Review Inc. Корпорацията е издател на “Новый журнал”, най-старото литературно издание на руски език, основано в Ню Йорк през 1942 година. „Новый журнал“ за първи път в света публикува страници от „Доктор Живаго“ на Пастернак, „Колимски разкази“ на Шаламов, произведения на Бунин. В списанието печатат Владимир Набоков, Адамович, Толстая, Шмеман и много други поети, писатели, руски интелектуалци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share