Японски екип пристига за вечерта на Теодор Ушев на „Киномания“

Технически екип от 5 човека от Университета по изкуства в Токио пристига специално за вечерта на Теодор Ушев „Нарисувай ми тъга“ в рамките на „Киномания“.

Специалистите ще предоставят специален софтуер, който ще бъде използван в първата част на вечерта, при изпълнение на анимационния киноконцерт по „Четирите годишни времена“ на Вивалди. Четири експериментални анимации, вдъхновени от всяка от частите на произведението на Вивалди – „Пролет“, „Лято“, „Есен“ и „Зима“, ще съчетаят звук и картина в едно. Японският екип ще се грижи за синхронизацията между ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява.

Киноконцертът, чийто продуцент е Университета по изкуства в Токио, ще бъде представен за първи път в България, след като вече е бил в Япония, Португалия, Естония, Канада, Испания и Франция. Пространството в залата ще оживее в атмосферата на музикалното изпълнение на „Quarto ансамбъл“ със солист цигуларят Иван Пенчев.

Автори на експерименталните анимации към „Четирите годишни времена“ са световноизвестните аниматори Теодор Ушев (България/ Канада), Прит и Олга Парн (Естония), Арсуши Вада (Япония) и Анна Буданова (Русия). Теодор Ушев ще представи своя кратък филм по музикaта на „Зимата“ по Вивалди.

Във втората част на събитието „Нарисувай ми тъга“ българската публика ще види премиерата и единствена прожекция за България на филма на Ушев „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов и с гласовете на Доналд и Росиф Съдърланд. До момента последният филм на Теодор Ушев е отличен с пет международни награди, сред които специално отличие на Международния филмов фестивал в Торонто и най-добър късометражен филм на Фестивала на Новото кино в Монреал.

Вечерта на Теодор Ушев „Нарисувай ми тъга“ е на 17 ноември в зала 1 на НДК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share