Путин и Ердоган с план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

На вчерашните си шестчасови преговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Североизточна Сирия. Сирийският лидер Башар Асад подкрепи меморандума за разбирателство между Москва и Анкара след телефонен разговор с руския си колега.

Меморандумът предвижда след седмица военни от Русия и Турция да започнат съвместно патрулиране по сирийско-турската граница от страната на Сирия. Дотогава на 30 км от границата трябва да се изтеглят всички кюрдски въоръжени формирования.

Подразделения на руската военна полиция и на сирийските армия ще осигуряват безпроблемното изтегляне на кюрдите. То трябва да започне днес по обед и да приключи след 150 часа или следващия вторник.

В меморандума Владимир Путин и Реджеп Ердоган потвърждават подкрепата си за единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаването на националната сигурност на Турция.

Двамата лидери подчертават решимостта си да се борят с тероризма във всички негови форми и проявления и да се противопоставят на сепаратистките стремежи на сирийска територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share