Ник Станчев: „Малко режисьори са си позволявали в един сезон да пуснат различен тип игрални филми. За мен това е най- голямото предизвикателство до момента“

Филмът „Танго в тунела“ бе селектиран в основната програма на трите най-големи български фестивала – „София Филм Фест”, „Любовта е Лудост” и „Златна Роза”.

Продукцията е изцяло независима и не се ползва от държавно финансиране.

„Танго в тунела“  е съвременна българска драма, която проследява живота на младия мъж Тони (Ники Станчев), който е изоставен от родителите си, както и взаимоотношенията му с обкръжаващия свят.

 • Здравей , Ник 😉 Съвсем скоро излезе тийзъра на новия игрален филм SnowCrawlers“  ( „Пълзящи по снега“), как го прие аудиторията  след успеха на  „ Танго в тунела“?
 • Изключително  изненадващо за мен, реакциите на хората бяха невероятни.  Много  малко критики, от гледна  точка на  тийзъра, тип – „нищо не разбрах”, може би защото не всеки знае разлката.

Разликата между тийзър и трейлър е , че тийзър е по-къса реклмана форма с цел само загатва ( англ. teaser – дразня , гъделичкам), а трейлъра е минута по-дълъг  и  информативен,  като  история.

Аудиторията е  видяла от сегашния  тиийзър,  хорър – жанра на филма.

От хората,  които следят нещата ти,  комплимента или критиката по – лесно се приема.

Пуснахме  тийзъра на 30 септември, за моя  рожден ден, когато непознат за мен човек писа и пожела да ни представлява в Америка, като дистрибутор, което само по себе си говори , че сме промотирали добре нашата родина и родно кино.

 • Разкажи ни малко за историята на „SnowCrawlers“  ?
 • Историята бе разписана от мен още преди 3 години . Беше написано като 25 минутна  новела, вдъхновена  изцяло от любовта ми към мистиката, който дават снега и зимата. След заснемането на „Танго в Тунела”, реших да извадя тази история и да я разширя в пълнометражна форма.

Взичко започва от това как земята се чисти от хората,  самите те са облечени в черно , а символиката на бялото и чистотата е снега. Нещото, което ги обединява е атмосферата и „бродникът“, който живее под снегът – резултат  от зимния катаклизъм.  Хора изчезват, нещо в снега ги преследва…

Двамата основни прерсонажа – Остин- бивш военен, не изпитващ страх ,не вярващ в  паранормалното. Таня , която е сървайвър, вярва в свръх естественото и търси езерото, от което е излязло „нещото“ , заради което  се е случил целият катаклизъм.

 • Има ли известни лица  в “SnowCrawlers”?
 • Както знаете , не сме фенове на познатите лица.

Ние сме едно много силно „артистично семейство“, което работи последните години по различни публични проекти . За  мое щастие, след написването на сценария , за няколко седмици вече имахме продуцент , който да повярва в нас – Василена Спасова.

Главен актьор  е Никола Първанов – млад и много талантлив актьор от  Пловдив, в ролята на Остин. Във филма участват също така  Златето  Керемедчиева и Стоян Любенов,  който играе луд музикант.

 • Кога планирате да излезе филма?
 • Много държим да излезе в сезон, когато е студено и е близко до идеята на филма – зимния период, края на 2020г.

Имаме не малко специални ефекти  вътре, обработка на кадри, музика и т.н

Ще бъде преведен и на английски език, където планираме да има и не излъчени в българския вариант на  филма кадри, за да допринесе при продажба в чужбина и нови фенове.

 •  Имате ли вече планове за следващ проект след излизането на филма?
 •  Заедно с Чавдар Тишев работим по един проект – еротичен ноар. Изключително арт  и донякъде експериментален проект. Ще бъде 16+ и е насочен към по отбрана  публика. Хора, които имат сетивата да усетят художественото и фотографското. Филмът е структуриран в девет различни една от друга истории –„тайният живот“ и темите табу  в живота ни т.е деветте истории са обединени в един филм с обща идея и тема.
 • Определено си насочен към всичко различно и НЕ правено до сега в България. Искаш  да си пръв, да си  различен или нещо друго?
 • Всичко ( смее се ), първите винаги се помнят.  Дори и в нещо като  Биг Брадър  хората помнят кои са Зара, Здравко и Нед… Другите след това са просто  „ поредните“. Искам това , което  правим да бъде новото и пионерското в българското  кино. За да създадем едно ново усещане, а не да стоим във „формулата“.

В „Таен Живот” вратата за оригиналност е по-различна. Ние нямаме реалната представа какъв ще е продукта на финал. Разбира се в добрият смисъл на думата (смее се)

С Чавдар сме замислили и изложаба, в кадри и фотографии от сцените, с  която да представим проекта.

 • Разкажи ни и  тази изложба ?
 • Изконната идея бе на Чавдар. Не сме измислили точно кога ще е ивента, но със сигурност ще обединява кино, актьори и фотографии.
 •  И тук ли няма известни лица?
 • Ще го запазя в тайна защото има не известни,  известни… тотални дебютанти.  С Чавдар имаме наш тип на селекция – търсим хора, които на първо място разбират идеята, а после питат за условията. Филмът е на принципа „покажи и скрии“.
 • Търсите ли хора за филма?
 • В интерес на истината – да.  Все още търсим хора, за останалите сегменти, които ни предстои да заснемем.
 • Кога може да го очакваме на пазара?
 • За „Таен Живот“  пролет-лято-2020г. мислим да стартираме камепанията. Ще се разчуе! (смее се)
 • Как се чувстваш между два невероятни  проекта? Има ли  разцвет при български филми ?
 • Уверен съм!

Българският айдио – визуален бизнес  върви много бързо напред, разцвет имаме когато започнем да берем плодовете на труда си. Има разцвет в смелостта и търсенето на различните проекти и жанрове.

Изключително ме радват две от новте ленти, които  предстоят.  Едната е „Диви и щастливи“- много голям фен съм на нещата , които прави Марто Макариев.  Яна Маринова е намерила в негово лице най-добрият български режисьор, който може да създава  продукти на западно ниво откъм визия и атмосфера.

Очаквам с интерес и новия филм на Ники Илиев – „Завръщане“.

За Ник Станчев

Ники Станчев стартира кариерата си като актьор, а днес е един от най-перспективните млади режисьори, които имат възможността да работят на българската киносцена.

Към днешна дата преподава в школа за актьорско майстворство.

През 2015 г. излиза дебютният му пълнометражен игрален филм като режисьор и сценарист – „Момичето от НиЗката Земя“. 2016 г. Снима  късометражния си филм „Луксозна Смърт“, който бива селектиран на няколко фестивала, от които номинация за най-добър късометражен филм на “Barcelona Planet Film Fest, както и сред 10-те най-добри късoметражни български филма в наградите на Българската филмова академия. През 2016 г. поставя и първата по рода си за България фетиш постановка „Феята на Страстта“, селектирана за Аскеер в категория „Иновативна драматургия.” (2017). 2019 г. излиза вторият му пълнометражен игрален филм „Танго в тунела“. Част от официалната селекция на 23-ят международен София Филм Фест.

Интеревю на Бояна Бояджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share