Ердоган: САЩ не изпълниха обещанията си за Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник, че е изтекъл 120-часовият период на прекратяване на огъня, според турския канал NTV, съобщи Спутник.

Президентът Ердоган заяви, че САЩ не са „изпълнили напълно обещанията за сделка в Сирия“ и добави, че Анкара е готова да предприеме „необходими стъпки“, според доклада.

„Обещанията, дадени от САЩ, не бяха изпълнени изцяло. Ще приемем мерките и неходимите стъпки.“, каза Ердоган

В рамките на споразумението турското министерство на отбраната наблюдава процеса на изтегляне на сили от кюрдските части от ПКК от 30 – километровата „безопасна зона“, наложена от Анкара.

Според министерството 136 автомобила са напуснали района през този период.

„Всички терористи, срещнати след изтичане на прекратяването на огъня.“, ще бъдат убити, съобщи турското министерство на отбраната. Турското министерство на отбраната заяви, че през 120-часовия период са извършени 42 нарушения на примирието.

„Нашето право на самозащита срещу тормоз и нарушения винаги е валидно.“, каза турското министерство и добави, че всички нарушения на прекратяването на огъня са незабавно докладвани на САЩ.

Турция смята кюрдската ПКК, която представлява гръбнакът на Сирийските демократични сили (SDF), за терористична организация, твърдейки, че SDF е неразличим от местната Кюрдска работническа партия (PKK).

Военната операция на Анкара в Северна Сирия се стреми да изтласка кюрдските сили от турската граница като средство за създаване на 30-километрова „безопасна зона“.

На 9 октомври е обявено военното нашествие, наречено операция „Мирна пролет“. В четвъртък миналата седмица Анкара и Вашингтон се договориха за 120-часово прекратяване на огъня в опит да позволят на кюрдските сили да напуснат безопасната зона, наложена от Анкара в северна Сирия.

По-рано във вторник Ердоган обеща да възобнови офанзивата си „още по-силно“, ако Вашингтон „наруши обещанията си“ в рамките на сделката.

В същия ден Ердоган и руският президент Владимир Путин обявиха съвместен меморандум за Сирия. Анкара заяви, че споразуменията с Вашингтон и Москва са независими едно от друго.

„Днешното споразумение с Русия не зависи от споразумението между Турция и САЩ, съгласно което всички терористи от ПКК / YPG са длъжни да напуснат безопасната зона.“, заяви директорът на съобщенията на Турция Фахреттин Ал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share