Изборите в Северна Македония ще бъдат през април догодина

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари страната ще се управлява от техническо правителство.

До решението за предсрочни избори се стигна след като премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска вот след отказа страната да получи дата за започване на преговори с Европейския съюз. За това се договориха лидерите на главните политически партии по време на среща при президента Стево Пендаровски. Той привика в резиденцията си шефовете на Социалдемократическия съюз, ВМРО-ДПМНЕ и албанските партии.

Управляващите социалдемократи са предложили избори в края на декември. Опозицията е поискала техническо правителство, което да организира вота и да има поне 100 дни на разположение. През това време и всички страни от НАТО трябва да ратифицират протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса. Така се е стигнало до датата 12 април

Всички участници в срещата са обявили, че независимо от отказа на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване със Северна Македония, целта на страната остава пълноправно членство в съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share