Борис Джонсън понесе тежък удар, праща писма до Брюксел

Борис Джонсън е изпратил писмо до ЕС с искане за отлагане на Брекзит, но без да го подпише, твърди източник от „Даунинг стрийт“ 10. Искането е било съпроводено от второ писмо, подписано от премиера, в което се казва, че той е убеден, че отлагането е грешка.

До ситуацията се стигна след като вчера депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на Брекзит докато цялото свързано законодателство за излизането на Великобритания от Европейския съюз не бъде гласувано. На практика това означава отказ на парламентарна подкрепа за сделката на правителството. Видимо разгневен Борис Джонсън заяви, че няма намерение да иска нова отсрочка, защото тази „отлична сделка е най-доброто за страната и Великобритания трябва да излезе на 31 октомври“. „Няма да преговарям отлагане с ЕС, няма закон, който да ме накара да направя това“, каза Джонсън.

Той ще внесе законодателните актове следващата седмица. Джонсън се надява, че те ще бъдат приети по най-бързия начин. Така страната ще може да излезе от Евросъюза на 31 октомври, което е твърде амбициозна програма. Поправката задължава премиерът да пише на ЕС и да поиска отлагане на Брекзит с 3 месеца – до януари 2020 година.

Европейската комисия коментира, че очаква следващите стъпки, които Лондон планира да предприеме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share