Почитаме свети Иван Рилски

Свети Иван Рилски е небесен пазител на българския народ, основател на Рилския манастир и закрилник на лекарите.

Великият българки светец, съвременник на царете Борис Първи, Симеон и Петър, е роден в края на 9 век кай Дупница в семейството на скромни и благочестиви родители. Той придобива богословско образование, изучава богослужебните книги и получава духовнически сан. Приема монашеството и се отдава на смирение, молитва и пост първо в планината Витоша, а после и в Рила, където основава манастир. Там помага на слабите, лекува болните, а вярващи от близо и далеч стават негови ученици. Затова още приживе наричат свети Иван Рилски „земен ангел“ и „небесен жител“.

След смъртта си свети Иван се явил на своите ученици с молба мощите му да бъдат пренесени от Рилската обител в Средец. Това се случва на 19 октомври 980 година. През годините мощите са местени в Унгария и Велико Търново, за да бъдат върнати по време на турското робство обратно в Рилския манастир, където се пазят и до днес.

Днес Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ чества 116 години от създаването си. По случай патронния празник в храма, издигнат в двора на духовната школа, ще бъде отслужена тържествена литургия, оглавена от Мелнишкия епископ Герасим. А архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово високопреподобие архимандрит Висарион ще оглави литургията в храм „Свети Иван Рилски“ в Девин.

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 година., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Иван Рилски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share