За първи път от 37 години Британският парламент се събира в събота, решава за Брекзит

Днес британският парламент се събира, за да обсъди и гласува сделката за Брекзит на премиера Борис Джонсън. Началото ще бъде с изявление на Джонсън. Той ще обясни детайлите по споразумението, постигнато с Европейския съюз. След това ще му бъдат задавани въпроси. Следват дебати по договора. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще представи предложенията за изменения в правителствения проект. Те ще бъдат подложени на гласуване. Предполага се, че гласуването ще започне рано следобяд. За да мине сделката са необходими поне 320 гласа, с които към момента премиерът не разполага. Нагласа да гласуват „за“ имат 302-ма депутати. Около 30 консерватори и лейбъристи все още не са решили как да гласуват. Борбата на Джонсън ще бъде да ги убеди да подкрепят споразумението.

Три са възможните варианти. Одобрение на сделката на премиера за Брекзит без изменение ще бъде първата стъпка за превръщането ѝ в закон. Ако планът на правителството бъде приет с изменения, твърде вероятно е Брекзит  да бъде отложен. Третият сценарий е сделката да бъде отхвърлена и тогава депутатите ще имат възможност да гласуват предложението без споразумение

Без одобрение на всеки от двата варианта – със или без сделка за Брекзит, премиерът Борис Джонсън ще трябва да пише писмо до Европейския съюз с молба за отлагане на раздялата до 31 януари 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share