Корейският филм „Изпепеляване” взе Голямата награда на „СинеЛибри“

Второ място журито отреди на „Заличено момче”, третото е за „Продавачът на вестници и цигари”.

„Изпепеляване”, филм от Република Корея, грабна Голямата награда за най-добра литературна адаптация от конкурсната програма на кинофестивала „СинеЛибри“. Създаден е по мотиви от разказа „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона” на Харуки Мураками. Режисьор е Лий Чанг-донг. Мотивите за приза са заради хипнотизиращата красота и атмосфера, с които е проникната една история с вкус на притча, изградена като поток от въпроси за отчуждението между поколенията, стойността на традициите в светлината на безличния космополитизъм и модерния консуматорски свят

Почетна грамота за майсторска литературна адаптация получи класираната на второ място биографична драма „Заличено момче” на режисьора Джоуел Еджъртън по мемоарната книга на американския писател Гарард Конли, който беше специален гост на фестивала. Разтърсващ разказ по действителни преживявания, филмът разглежда травматичните последици от конверсионна терапия в Америка, засегнала стотици хиляди човешки съдби.

На трето място журито постави „Продавачът на вестници и цигари“ – драма на режисьора Николаус Лейтнер по романа на Роберт Зееталер. Филмът разказва за емоционалното и нравствено израстване на един младеж на фона на ескалиращото напрежение в навечерието на нацистката окупация във Виена и се явява трибют към таланта на Бруно Ганц, който влиза в образа на Зигмунд Фройд.

Кино-литературният фестивал „СинеЛибри“ продължава до 20 октомври с прожекции на наградените филми и част от продукциите извън конкурсната програма. В последния ден ще бъдат отличени заглавията в конкурса за късометражен филм. Победителят ще получи диплом и парична награда в размер 2000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share