Каква е тайната на оптималното здраве?

Популярно е мнението, че по няколко плодове и зеленчуци на ден, приемане на много витамини, балансирано количество протеини, въглехидрати и мазнини ни дава всичко, от което имаме нужда, за да сме здрави.

Скорошно британско проучване обаче сочи, че това е само дребна част от нещата, които са правилни за здравето ни. Всъщност, ако следвате гореизброените правила, със сигурност няма да бъдете в най-добрата си форма според тези изследвания, независимо колко моркова консумирате на ден.

Според английския диетолог, д-р Меган Роси, подобна диета игнорира нуждите на 40 трилиона важни бактерии в организма ни. А тези бактерии се оказват неразделна част от нашето психическо и физическо благополучие. Учените твърдят, че здравата микробиота (важните чревни бактериинамалява риска от много ракови заболявания, както и шанса за заболяване от диабет тип 2сърдечни заболявания, като ни прави по-щастливи като цяло. Но трябва да полагаме грижа за това.

Ключът към оптималното здраве е разнообразното хранене. Забравете за онези няколко различни плодове и зеленчуци, които обичате да редувате редовно. За да бъде здрав организмът ни, трябва да приемаме поне 30 различни растителни храни всяка седмица. Това включва не само плодовете и зеленчуците, а и всякакъв вид семена, подправки и пълнозърнести храни.

Препоръчително е диетата ви да включва всичките шест растителни групи: плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и варива. Така нуждите на всички важни чревни бактерии са удовлетворени и те могат да работят на пълни обороти.

Всяка бактерия върши различна работа и „харесва“ различен вид храна. Производство на витамини, хормони, трениране на имунната система, деактивиране на токсините – всички тези функции „линеят“, ако ограничаваме много менюто си.

Може да звучи сложно, но всъщност е много просто и зависи от вас да промените малко ежедневието си. Не приемайте едни и същи закуски, обеди и вечери всеки ден. Опитвайте нови храни. Смесвайте различни видове семена в закуската си и ги сменяйте постоянно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share