„Киномания“ почита Франко Дзефирели

33-тото издание на „Киномания“ ще представи селекция от филми, посветена на големия италиански режисьор Франко Дзефирели, който ни напусна тази година на 96-годишна възраст. Заглавията са „Укротяване на опърничавата“, „Ромео и Жулиета“ „Хамлет“, и „Братко Слънце, Сестро Луна“. Дзефирели е носител на награда БАФТА, два пъти е печелил награда „Еми“, пет пъти наградата „Давид на Донатело“ и има две номинации за „Оскар“.

В екранизацията на шексировата пиеса „Укротяване на опърничавата“, през 1967 година Дзефирели превръща текста във весел филм с впечатляващи декори и операторска работа. Комедията с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън носят на режисьора награда на Италианските киножурналисти за костюми, две номинации за „Златен глобус“ и две номинации за „Оскар“.

Милиони хора по света свързват и до днес Ромео и Жулиета с лицата на актьорите, увековечени във филма на Франко Дзефирели „Ромео и Жулиета“ от 1968 година. Със своята отдавна превърнала се в обичана класика екранизация, режисьорът дръзва да наруши традицията за ролите на Ромео и Жулиета да се избират по-възрастни актьори. Той залага на абсолютните дебютанти Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, тогава на 17 и 15 години. Филмът носи на Дзефирели 5 награди на Италианските киножурналисти, по 2 номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“ и 6 номинации за награда БАФТА.

Безспорно голяма част от филмите на Дзефирели предизвикват голям обществен интерес. Сред тях е и екранизацията на шекспировия „Хамлет“ от 1990 година, в чиято главна роля е Мел Гибсън. Както може да се очаква, актьорът предлага една силова версия на Хамлет във всяка сцена – предизвикателен, гневен и затормозен. Дзефирели получава „Давид на Донатело“ и има две номинации за „Оскар“ и една за БАФТА.

„Братко Слънце, Сестро Луна“ от 1972 година. разказва за живота на Свети Франциск – сложна и противоречива фигура. Дори и днес много хора са повлияни от неговите визионерски послания за универсална толерантност. Филмът е,награден с „Давид на Донатело“, награда на Италианските киножурналисти и е номиниран за „Оскар“ и БАФТА.

Всички прожекции са с начален час 19 и ще се прожектират в кино  „Люмиер Лидл“.
„Укротяване на опърничавата” е на 10 ноември.
„Ромео и Жулиета“ е на 9 ноември.
„Хамлет“ е 12 ноември.
„Братко Слънце, Сестро Луна“ е на 11 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share