Как да намалим лошия холестерол?

Холестерол е лоша дума в света на медицината. Той може да повиши кръвното налягане, да забави кръвообращението в тялото и да доведе до стягане в гърдите, стомашни и сърдечни проблеми. Макар че не всичкия холестерол е лош (част от него помага за образуването на полезни мазнини и регулира отслабването), е изключително важно да намалите лошия холестерол в организма.

LDL или липопротеинов холестерол е най-лошият вид холестерол, който се отлага в артериите и води до запушването им. Докато холестеролът се произвежда естествено в организма от нашия черен дроб, храните, които ядем, добавят към неговото количество и увеличават нивата на лошия холестерол (LDL) над добрия холестерол (HDL). Човек трябва внимателно да следи количеството на холестерола в тялото си, за да е здрав и да живее по-дълго.

Ето и няколко бързи и лесни трика, с които за 5 минути можете да свалите нивата на холестерола в организма:

Четете етикета

Един от най-лесните начини да започнете да се храните по-здравословно е като научите кои храни съдържат повече лош холестерол и ги избягвате. Ще се изненадате колко от тези храни консумирате всеки ден без да се замисляте за вредата, която нанасят.

Четете внимателно етикета и избягвайте продукти, които съдържат трансмазнини или хидрогенирани масла (като чипс, преработени храни, бисквити).

Пийте повече вода

Хидратирането на тялото има повече ползи, отколкото предполагате. Изследване на университета Лома Линда (САЩ) твърди, че приемането на 5 и повече водни чаши вода на ден помага за изхвърляне на токсините от тялото. Приемът на повече вода също така намалява риска от сърдечно съдови болести с до 50%.

Снакс под формата на ядки

Ядките са не само най-добрият снакс, когато искате да намалите теглото си, но и помагат да понижите нивата на лошия холестерол. Според неотдавнашно проучване на университета Харвард, консумацията на шепа ядки всеки ден неутрализира вредите, нанесени чрез консумация на шепа чипс или други пържени закуски и действа върху нивата на триглицеридите в тялото. Освен ядки и семена, консумирането на повече продукти, съдържащи фибри като суров овес, зърнени храни или трици, плодове като грейпфрут или нар са също здравословни варианти за закуска!

Движение

Никога не е късно да увеличите движението. То помага за намаляване на холестерола и поддържане на здраво сърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share