БАН чества днес 150 години от създаването си

Продължават честванията по случай 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Кулминацията на поредицата от събития ще бъде концерт-спектакъл, който ще се състои тази вечер в Националния дворец на културата. На тържественото събитие ще присъства и президентът Румен Радев, който ще приветства учените по случай празника им.

На тази дата през 1869 година в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е Българска академия на науките.

Председателят на най-голямата научна организация у нас академик Юлиян Ревалски изтъква ползите от науката:
„Без нея няма конкурентноспособна икономика, няма добро здравеопазване, няма национална сигурност – науката е неделима част от образованието“.

Карекин Есмарян е главен асистент към Института по физика на твърдото тяло към БАН. Научният му принос е свързан с разработката на покрития, които при контакт с вода и други течности остават напълно сухи.н Въпреки ниското заплащане младият учен е направил избор да остане в родината си:

„Моята лична мотивация е най-вече любовта към България и това, че ние сме се родили тук, а и тук са нашите семейство и приятели. Разбира се е трудно да се прави наука в условия на липса на обществена подкрепа, но мисля, че ще повишим съществено нивото на научните изследвания в България“.

По случай празника на учените днес музеите на БАН, както и Ботаническата градина ще работят с вход свободен за посетители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share