Българи преобразяват Берлин във „Фестивала на светлините“

Над 30 светлинни инсталации, създадени от българско студио, преобразяват Берлин, по време на 15-тия „Фестивал на светлините“, който започва днес.

Мотото на фестивала е „Светлини на свободата“. Над 100 са сградите и инсталациите, които ще превърнат германската столица в галерия под открито небе в света. Тази година, основен партньор за артистичното съдържание на фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO. Родните артисти ще поставят началото на „Фестивал на светлините“, като дадат нов облик на една от емблемите града – Бранденбургската врата, в присъствието на кмета и представители на сената на Берлин.

Бранденбургската врата ще се превърне в портал към историята на Берлинската стена в рамките на 7-минутно 3D мапинг шоу. Специална част от спектакъла ще бъде отделена на артистите, които са рисували върху стената, благодарение на Хайнц Куцдас, притежаващ многобройни нейни снимки. Персонажи на Тиери Ноар, първия графити артист, с произведение върху стената също ще оживеят върху  историческия монумент.
Това е третият спектакъл, който българите подготвят специално за известния исторически паметник в Берлин. Студиото е и първият победител в шампионат за 3D мапинг в историята на фестивала, извоювал първо място за преобразяването на Бранденбургската врата  през 2015 година.

Българите ще бъдат  куратори на световния шампионат по 3D мапинг, който традиционно се провежда на най-високата структура в града – телевизионната кула. MP-STUDIO са двукратни шампиони в състезанието, а тази година се връщат със свое шоу, специално разработено за началната част на шампионата и с подбор на финалистите, които ще мерят сили за титлата. Само преди дни, отново с тяхно светлинно шоу, беше отбелязана 50-годишнината от създаването на телевизионната кула.

Тази година, още едно първенство ще стане реалност в рамките на фестивала – 14 участници от 14 държави ще се включат в първенство по улично изкуство. Техните, рисувани на платна произведения дигитално ще се пренесат върху фасадата на един от известните хотели в централната част на града – Hotel de Rome. Сградата ще бъде преобразена и от сюрреалистичен спектакъл на тема „Освободи своята енергия“, отново създаден от родните артисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share