Чесънът и кромидът намаляват опасността от рак на гърдата

Учени от университетите на Бъфало и на Пуерто Рико установиха, че чесънът и кромидът намаляват значително опасността от рак на гърдата.

В първото популационно проучване за връзката между тези луковични зеленчуци и рака на гърдата учените установиха, че ежедневната комбинирана консумация на кромид и чесън, които са основните продукти в характерното за Пуерто Рико софрито, има силен профилактичен ефект. При жените, които ядат софрито повече от веднъж дневно, рискът от рак на гърдата намалява с 67% в сравнение с тези, които не са негови почитателки, пише БТА, цитирайки Сайънс дейли.

Профилактичният ефект зависи от общата консумация на кромид и чесън, не само на софрито, изтъкна Гаури Десаи, ръководител на изследването.

Хората в Пуерто Рико консумират повече кромид и чесън, отколкото в Европа и САЩ, главно заради популярността на софритото, но и в яхнии и ястия на основата на боб и ориз.

Кромидът и чесънът съдържат много флавоноиди. Чесънът специално съдържа S-алилцистеин, диалил сулфид и диалил дисулфид, докато кромидът е богат на алкенил цистеин сулфоксиди. Тези съединения са с доказани противоракови свойства.

Пуерто Рико е с много по-нисък процент на болни от рак на гърдата в сравнение със континенталните САЩ.

В изследването са участвали 314 жени с рак на гърдата и 346 контролни лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share