Консумацията на бира намалява риска от остеопороза при жените

Международният симпозиум „Бира и здраве“ дава отговор за връзката между бирата и балансирания начин на живот.

Повече от 100 учени, лекари, пивовари и представители на медиите от Европа участваха  в деветия европейски симпозиум „Бира и здраве“ в Кралската академия на науките в Брюксел. На форума бяха представени девет доклада с резултати от последните международни изследвания за умерената консумация на бира и въздействието ѝ върху човешкото здраве и балансирания начин на живот.
Основните панелни представяния и тематични научни дискусии бяха фокусирани върху състава и свойствата на безалкохолната бира, ефекта от умерената консумация на пиво и връзката ѝ със спорта, качествата на бирата и ползите ѝ за жените. Всички изследвания и доклади са в резултат на продължителни наблюдения и анализи с пациенти и доброволци.

Научната сесия беше открита с доклад на млади учени от Полша на тема „Хранителните микроелементи, минерали и полифеноли в безалкохолната и нискоалкохолна бира“. Резултатите от проучването доказват, че концентрацията на специфичните елементи в бирата зависи от спецификите на водата в района на производство. Анализите на 52-те проби в тестваните безалкохолни бири потвърждават, че и този тип пиво е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които основно идват от малца и хмела. Тези резултати са почти идентични на резултатите от изследванията  на българските учени.

В панела, който бе посветен на умерената консумация на бира от жените, учени от Испания и Швейцария представиха резултати от нови изследвания. Те показват, че  наличието на силиций в пивото води до по-нисък риск от остеопороза при жените, които консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържателки. Резултатите потвърждават изводите от предишни изследвания.  Възможно е да има връзка между умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което понижава и риска от коронарна болест на сърцето.

Голям интерес предизвиква и изследване на холандски медици, което хвърля светлина върху разликите между мъжете и жените по отношение на въздействието на газировката на напитките върху  стомаха. Според получените резултатите, поради анатомични особености жените са далеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а не наличието на алкохол, е водещият фактор, който кара жените да избират бирата.

Друго проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показва, че безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиета за спортистите. Един от важните фактори те да се представят добре по време на състезания е водният и електролитен баланс на тялото. Според учените, дисбалансът на тези параметри, може негативно да повлияе на  физическото представяне на спортистите. Затова приемането не само на вода, но и на безалкохолна бира, успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share