НБУ дари книги на Националния студентски дом

Нов български университет получи Златна карта за библиотека „Васил Г. Янков“ на Националния студентски дом за принос в изграждането ѝ.

Център за книгата подбра 424 издания на НБУ за обогатяването на библиотеката на Националния студентски дом. Първи опит за създаване на библиотека Националният студентски дом прави преди 86 години, но едва сега успява да се осъществи волята на дарителите.

Сред дарените заглавия е „Минало и съвременност“ на Богдан Богданов, която поставя началото на поредица „Понятия, проблеми, дискусии“. От същата поредица е предоставена книгата „Работа върху понятията“ на Христо П. Тодоров. В новата библиотека запазено място имат томовете от поредица „В градината с розите“, съдържаща академични лекции и слова, произнасяни при тържествени случаи в Нов български университет.

В Националния студентски дом ще може да се чете книгата на италианския историк и публицист Габриеле Нисим „Човекът, който спря Хитлер“, представяща Димитър Пешев, който спасява 48 000 български евреи. Част от голямото дарение е „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ на Веселин Методиев, с национална награда „Христо Г. Данов“, категория „Хуманитаристика“ 2019, „Романтикът Димитър Добрович 1816-1905“ от Ружа Маринска, взел приза в категория „Изкуство на книгата“ на същата национална награда, но през 2017 г., „Европейските ценности“ на Георги Фотев, албумите „Ориент Sexpress“ на Анри Кулев и „Добри Добрев: 1898-1973“ на Ружа Маринска и „Медея“ на Еврипид в превод от старогръцки на Георги Гочев и Петя Хайнрих.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share