Делото „Джок Полфрийман” ще се гледа на 7 октомври

ВКС изтегли за 7 октомри делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, с мотива за изключителния му обществен отзвук. Тази тема коментираха в интервю за предаването „Тази събота” по БТВ адвокатите Георги Богданов и Михаил Екимджиев.

„За мен, лично, съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение и в това няма съмнение”. Това каза адв. Георги Богданов, по повод определението на Апелативния съд за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Но, според него, мотивите на съда за предсрочното освобождаване са неубедителни.

„Всеки съдебен акт е послание, в случая – яж, моли се и обичай, и като изтърпиш половината от наказанието, ще те освободим от затвора”, иронично коментира той. Адв. Михаил Екимджиев е на мнение, че ВКС трябва да отхвърли като недопустимо искането на главния прокурор за преразглеждане на делото на Полфрийман и връщането му в затвора, защото тези определения на съда неподлежат на отмяна и възобновяване. „Искането на главния прокурор е очевидно политически мотивирано. То цели да уязви Калин Калпакчиев и Съюза на съдиите, които са основните опоненти на избора на Иван Гешев за нов прокурор”, изтъкна адв. Екимджиев.

Според него, в момента Полфрийман е задържан без правно основание. „Ситуацията му е на човек, който е отвлечен от държавата и вероятно ще има тежки дипломатически последици от това”, заяви адв. Михаил Екимджиев и допълни, че това компрометира държавата ни в целия Европейски съюз, и отново създава впечатление, че в България няма върховенство на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share