Игралният „Бащата“ и късометражният „Нина“ триумфираха със „Златна роза“

На официалната церемония във Варна бяха връчени наградите на 37-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“.

Международното жури за късометражни филми в състав: председател Андрей Паунов (България) и членове Ана Вълчанова (България) и Йошико Минекава (Япония) присъди следните официални награди:

Специален диплом на филма „Дом“, режисьор Димитър Кутманов – за поетичния поглед в преследване на изгубеното време;
Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм на филма „Нина“, режисьор Христо  Симеонов – за успешната симбиоза между автентичност и въображение. За нежното и честно отношение към героите.

Международното жури за пълнометражни филми в състав председател Милко Лазаров (България) и членове Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия), Жорета Николова (България) и Емил Христов (България)  присъди следните официални награди:

Специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Лошо момиче“, режисьор Мариан Вълев – за жанрова яснота и адекватна стилистика.
Специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Снимка с Юки“, режисьор Лъчезар Аврамов – за артистичен подход и естетически постижения.
Награда за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Котка в стената“ в лицето на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова  – за социална позиция и творчески поглед.
Награда за мъжка роля се присъжда на Иван Бърнев и Иван Савов за ролите им във филма „Бащата“ – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие.
Награда за женска роля се присъжда на Ирини Жамбонас за ролята ѝ във филма „В кръг“ – за убедително изграждане на емоционален образ.
Награда за операторско майсторство се присъжда на Веселин Христов за филма „Сестра“ – за високоестетическа визуална концепция.
Награда за сценарий се присъжда на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за филма „Бащата“ – за оригинална драматургия и ярки персонажи.
Награда за режисура се присъжда на Драго Шолев за филма „Прасето“ – за артистично постижение и авторски стил.
Наградата на град Варна се присъжда на филма В кръг, режисьор Стефан Командарев – за особен поглед към социална тема и умело изграждане на колективен образ.
Специална награда на журито се присъжда на филма „Прасето“, режисьор Драго Шолев – за оригинален и откровен подход към високонравствена тема.
Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър пълнометражен филм се присъжда на филма „Бащата“, с режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов – за художествена зрялост и постижение в създаването на завършена творба.

На 37-ия фестивал ЗЛАТНА РОЗА бяха раздадени и следните награди:

Награда на публиката на филма „В кръг“, реж. Стефан Командарев.
Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за пълнометражен филм на „Снимка с Юки“, реж. Лъчезар Аврамов.
Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за късометражен филм на „Инсомния“, реж. Радослав Камбуров.
Награда на Съюза на българските филмови дейци за филма „Сестра“, реж. Светла Цоцоркова.
Награда на българската асоциация на кинорежисьорите за дебют в късометражното кино на филма „Иван“, реж. Надежда Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share