Глоби за над 1 милион лева са съставени на бензиностанции

Близо 200 хиляди литра некачествено гориво – бензин и дизел, са иззели от Държавната агенция по метрология и технически надзор от началото на годината от бензиностанции. Други количества обаче са продадени преди да бъдат заловени, информира БНТ.

Некачественото гориво предизвиква сериозни повреди на автомобилите, категорични са експерти.Евтиното гориво обикновено се отличава от стандартните горива с по-ниска пламна температура, с по-високо съдържание на сяра в горивото и различни други примеси.
В България има 3624 бензиностанции, близо една трета се проверяват ежегодно, както за качество на горивото, така и за вярно отчитане на уредите за зареждане. От началото на годината, проверките, които е извършила Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са повече от 900, в случаите, в които се констатират нарушения, горивото се изземва. освен в случаите когато не е използвано. От началото на 2019 г. направените проби са над 1200, нарушения има в 58 от случаите. Глобите, наложени на бензиностанциите са за 1милион и 190 хиляди лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share