Арх. Борислав Игнатов: Прозрачността на дигиталното управление ще скъса корупционните зависимости

„Залогът на тези избори е много голям, за това и страстите са толкова изострени още в началото на кампанията“, така арх. Борислав Игнатов отговори на журналиста Бойко Василев в студиото на предаването „Панорама“ на БНТ вчера.

„В момента залогът е дали ще има промяна и дали статуквото ще успее да удържи това положение – дългогодишен застой и бавни темпове на развитие или ще има качествена промяна в управлението на общините. Понеже общинската власт е най-близо до хората, до гражданите и това касае всеки лично, неговото ежедневието“, заяви Игнатов.

Според него тези избори са изключително важни и в аспекта на ситуацията в цялата страна. Той припомни за натиска върху обществените медии, включително безпрецедентно спиране на излъчването на БНР, също така продължаващите протести срещу избора на главен прокурор. „Смятам, че такъв вид насаждане на предопределен избор е недопустим. Това което отличава тези избори е, че всеки кандидат кмет трябва да изрази ясна позиция по тези теми“, смята той.

Според арх. Борислав Игнатов политиката и експертността вървят ръка за ръка при едно добро управление. Това, че в момента няма тротоари в кварталите, всъщност е израз на лошото управление. Това е един цял процес. „Ние подхождаме към управлението от всички страни. Имаме истински екип, който да внесе промяна. Трябват конкретни действия, но за да бъдат извършени, трябва политическа воля. Трябва доблест, честност в управлението. Ние искаме да направим точно това чрез мерките, които са в нашата програма“, изясни той в диспут с представителите на ГЕРБ и НФСБ. Според него трябват и нови инструменти в управлението, какъвто е дигитализацията. Тя ще позволи ясна, всекидневна отчетност към гражданите, които да виждат къде отива всеки лев и съответно да могат да участват в управлението чрез електронни референдуми, чрез допитване, чрез обществено обсъждане по важните въпроси вкл.  устройствените планове.

„Искаме да пресечем корупцията. Това ще стане чрез дигитализация. Сред нашите общински съветници има IT специалисти, в рамките на една година ще променим коренно общината и връзката й с гражданите. Ще въведем SOFIA ID. Прозрачността на дигиталното управление ще скъса корупционните зависимости. Корупцията изяжда парите, които би трябвало да са на тротоарите. Когато някой смуче обществения ресурс –  няма тротоари, няма детски ясли, няма градски транспорт”. Таза Игнатов обясни връзката между дигитализацията и всекидневните нужди на хората.

За него победа е, че в момента в София има оспорвана борба на идеи, концепции, експертиза. „Ако ние получим подкрепата, за да реализираме нашите виждания ще направим от София един нов, много по-добър град, с по-добро темпо, ще надградим  това, което е направено до момента. Ние се борим за промяна, трябват спешни промени,  за да превключи София на нова скорост“, заключи Игнатов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share